Новини

Україна

Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС

ProМусор

18 Жовтня 2018

1100

Trigger

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему”.

За ухвалення відповідного законопроекту №6624 у другому читанні та в цілому проголосували 229 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє Укрінформ.

Мета

Метою закону є затвердження єдиного документу щодо визначення діяльності зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року.

“Необхідність прийняття цього закону зводиться до того, що попередня програма, яка працювала в 2009-2012 роках, припинилася, але у зв’язку з незадовільним фінансуванням у попередні періоди, не всі роботи були виконані і ми вийшли з пропозицією продовжити строк дії програми. Саме про це йшлося в проекті закону, який комітет екологічної політики підготував до другого читання”, – сказав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час обговорення законопроекту.

За його словами, для виконання нових заходів зі зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та перетворення об’єкту “Укриття” на екологічно безпечну систему необхідно продовжити строк дії Загальнодержавної програми та доповнити її новими заходами, а саме: завершити будівництво та ввести в експлуатацію новий безпечний конфаймент, розпочати роботи з консервації блоків №1, №2, №3 ЧАЕС, ввести в експлуатацію сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу і розпочати роботи з його перевезення до сховища старого типу.

Окрім того, законом передбачено введення в експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів і розпочати роботи з їх переробки, а також введення в експлуатацію водоймоохолоджувача та завершення демонтажу машинного залу першої черги ЧАЕС.

Законом також встановлено, що сума фінансування робіт відповідно до Програми за рахунок коштів державного бюджету орієнтовно становить 2 963,22 млн грн.

Додаток до Програми викладено у новій редакції як Заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему на період до 2020 року.

Як повідомляв Укрінформ, за основу законопроект №6624 Верховна Рада ухвалила 17 квітня 2018 року.