Новини

Світ

Greenpeace виявила, що відправлений на переробку до Туреччини британський пластик був викинутий на звалища та спалений

ProМусор

20 Липня 2021

2645

Trigger

Розслідування демонструє, що «пластикові відходи, які надходять з Великобританії до Туреччини, – це екологічна загроза, а не економічна можливість»

Розслідування Greenpeace виявило, що Туреччина стала останнім пунктом призначення для британських пластикових відходів, які відправляють на звалища, спалюють або викидають в океан.

Більше половини пластику, який, за ствердженнями британського уряду, переробляється, насправді відправляється за кордон, часто до країн, які не мають необхідної інфраструктури для переробки. Великобританія експортувала 688 000 тонн викинутої пластикової упаковки у 2020 році, що еквівалентно в середньому 1,8 мільйону кілограмів на день. У самій Великобританії було перероблено всього 486 000 тонн.

Джерело інформації: The Guardian

Ключовим пунктом призначення був Китай, але, оскільки він заборонив імпорт багатьох видів пластику в 2017 році, більшу частину британських пластикових відходів почала отримувати Туреччина. Експорт Британії до цієї країни виріс з 12 000 тонн у 2016 році до 209 642 тонн у 2020 році, що складає близько 30% експорту британських пластикових відходів.

Розслідування Greenpeace у Туреччині виявило, що пластикові відходи від провідних супермаркетів скидаються на звалища, спалюються або потрапляють до річок та моря замість того, щоб перероблятися.

Photograph: Caner Ozkan/Greenpeace

Greenpeace дослідила 10 об’єктів у місті Адана на півдні Туреччини у березні та в понеділок опублікувала дані у своєму звіті від назвою Trashed . Вона з’ясувала, що пластикова упаковка із супермаркетів Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Sainsbury’s, Lidl та Marks & Spencer скидається на звалища, залишається в пакетах або спалюється. Також було знайдене пластикове сміття з магазинів B&Q, Debenhams, Poundland та Spar.

Як з’ясували дослідники Greenpeace, пластикові пакети та упаковка із супермаркетів, а також пляшки від напоїв Lucozade і Fanta були викинуті на полях, поряд з річками, на залізничних коліях і на узбіччях доріг. Багато пластику також спалювалось. Сміття було в пакетах, звалених один на одного, багато з яких були розірвані.

Інші пластикові відходи потрапляли у водні шляхи та пливли за течією. На узбережжі Середземного моря дослідники знайшли ще більше відходів на пляжі, зокрема упаковку від туалетного паперу Andrex.

Британські відходи експортували нещодавно, про це свідчить той факт, що серед них було знайдено тест на антиген коронавірусу та упаковку з терміном використання – серпень 2021.

Greenpeace закликає британський уряд прийняти законопроект про охорону навколишнього середовища та використати свої повноваження для заборони всього експорту пластикових відходів. Greenpeace прагне побачити негайну заборону на весь експорт пластикових відходів до країн, які не є учасниками Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), наприклад, Малайзії, а також змішаних пластикових відходів до країн-учасників ОЕСР, таких як Туреччина.

Минулого року Інтерпол зазначив, що, крім забруднення, значне збільшення кількості пластикових відходів, які відправляються до Туреччини та інших країн, спричинило вибух нелегальної торгівлі відходами.

Ніхан Теміз Атас, керівник проектів зі збереження біорізноманіття Greenpeace Mediterranean у Туреччині, сказала:

«Як свідчать ці нові докази, пластикові відходи, які надходять з Великобританії до Туреччини, – це екологічна загроза, а не економічна можливість. Неконтрольований імпорт пластикових відходів лише погіршує проблеми, які вже існують у власній системі переробки Туреччини».

Інші європейські країни також відправляють своє сміття переважно до Туреччини. Щодня до Туреччини з усієї Європи приїжджає близько 241 вантажівки з пластиковими відходами – у 20 разів більше, ніж імпортувалося у 2016 році.

У правилах Великобританії та ЄС зазначено, що пластикові відходи не повинні експортуватися до інших країн, якщо вони не перероблятимуться.

Рівень переробки пластику в Туреччині складає 12%, що є найнижчим показником серед усіх країн-учасників ОЕСР

«Наскільки ми можемо судити за даними і польовими дослідженнями, ми як і раніше залишаємося найбільшим у Європі звалищем пластикових відходів». – зазначила Атас.

Уряд Туреччини запровадив жорсткі заходи боротьби з імпортом пластикових відходів, оголосивши заборону на імпорт багатьох видів пластику з січня.

Однак, дані про торгівлю у Великобританії говорять про те, що цей крок мав дуже незначний вплив. У січні 2021 року країна відправила більше пластикових відходів до Туреччини, ніж у січні минулого року, збільшивши обсяги з 12 400 до 14 500 тонн. У лютому 2021 року ця цифра була 30 300 тонн – вдвічі більше, ніж у лютому 2020 року.

Дані про торгівлю уряду Великобританії демонструють, що Малайзія була другим пунктом призначення британських пластикових відходів та отримала 65 000 тонн у 2020 році. На третьому місці була Польща, яка отримала 38 000 тонн.