Новини

Регіони

Дергачівський полігон ТПВ буде рекультивований

ProМусор

16 Травня 2019

1173

Trigger

Як пояснив директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко, рекультивацію полігону планується почати в серпні, і в її процесі будуть застосовані передові європейські технології.

«Вся площа полігону буде вкрита спеціальною геомембраною, яка запобігає виділенню в атмосферу полігонного газу. Потім ми збудуємо систему дренажу, яка збиратиме під мембраною весь газ, який там утворюється. Крім того, в тілі полігону пробуримо близько 35 свердловин, з яких також добуватиметься біогаз. Зверху вся ця система буде закрита шаром дренажного піску, потім – ще півметра землі і зверху ще 30 см родючої землі. Всю цю площу засіємо травою і висадимо 2,5 тисячі дерев. Таким чином, ніяких шкідливих виділень із полігону в атмосферу не буде, а зібраний біогаз перетворюватиметься на електрику. Її вистачить для роботи всього сміттєпереробного комплексу, який тут будується. Планується, що всі роботи будуть закінчені до осені 2020 року. Сподіваємося, що це буде найбільш екологічний і безпечний рекультивований об’єкт в Україні», – зазначив Юрій Суярко.

Відповідаючи на питання, куди вивозитиметься сміття з Харкова на час робіт з рекультивації діючого полігону, директор підприємства повідомив, що зараз за фінансової та технічної підтримки Світового банку будується перша черга нового полігону. Вона почне роботу за два-три місяці.

За підсумками громадських слухань було прийняте рішення схвалити запропонований проект. Представник Міністерства екології та природних ресурсів Олег Григорський, який у якості модератора взяв участь у заході, відзначив високий рівень запропонованих рішень.

«Це не просто купа сміття, утрамбована екскаваторами, а складна і серйозна інженерна споруда, яка захищає від забруднень і стічні води, і атмосферу. Місцеві жителі теж не проти таких змін. Одна справа – жити поруч із відкритим полігоном, і зовсім інша – поруч із надійним, капітальним об’єктом, який і роботу людям дасть, і позбавить будь-яких небажаних наслідків», – сказав представник міністерства.

ProМусор

ProМусор