Новини

Україна

40% медичних відходів – утилізують на сертифікованих підприємствах

ProМусор

27 Травня 2021

932

Trigger

Медичні заклади створюють величезну кількість відходів, котрі несуть ризики хімічних, токсичних, канцерогенних, мутагенних і радіаційних впливів на організм людини та його інфікування. Особливо їх кількість збільшилася через пандемію COVID-2019.

Деталі утилізації таких відходів і проблеми, з якими зіштовхуються підприємства-утилізатори – коментує В’ячеслав Сьомик, CEO компанії-члена Асоціації управління відходами (АУВ) DSL-2010.

“Сьогодні 40% медичних відходів – утилізують на сертифікованих підприємствах. Проте, куди потрапляють інші 60%?”, – це необхідно зрозуміти

За словами В’ячеслава Сьомика, у питанні утилізації медичних відходів є ключовий фактор, що потребує вирішення – мікс з медичних відходів утворювачем, тобто медзакладом.

До компаній-утилізаторів по всій країні надходять змішані, а не сортовані, медичні відходи – це шприци, крапельниці, білизна разом із продуктовими відходами та інше. І все в одній тарі. Така форма відходів надмірно перевантажує обладнання. Зараз це особливо гостра тема через їх збільшення, у зв’язку з коронавірусом“, – пояснив CEO DSL-2010.

Шляхом вирішення цього може стати:

  1. прийняття закону 2207-1-д про управління відходами та підзаконних нормативних актів;
  2. розробка та затвердження тарифної сітки щодо утилізації небезпечних відходів;
  3. перевірка лікарень на дотримання вимог екологічного законодавства;
  4. правильне поводження з відходами;
  5. якість роботи та прозорість підрядних організацій, що надають послуги медичному закладу.

Медичним закладам слід приділяти більшу увагу саме підрядним організаціям, стежити за їх прозорістю та якістю надання послуг, а не «гнатися» за найнижчою ціною. Адже досвід свідчить, що демпінг на ринку – шлях до стихійного сміттєзвалища та забруднення навколишнього природного середовища“, – наголосив В’ячеслав Сьомик.

На його думку, більшість утилізаторів небезпечних відходів – є свідомими учасниками ринку та підстраховують один одного в роботі, адже періодично логістика з’їдає час та ресурси. Однак, відсутність тарифної сітки в рази ускладнює їх роботу.

Довідка:

Асоціація Управління Відходами (АУВ) – це консолідоване об’єднання однодумців, що впливає на створення та регулювання в Україні прозорого й ефективного ринкового механізму повного циклу управління відходами.

За детальною інформацією про діяльність АУВ Ви можете звернутися, написавши на електронну адресу: [email protected]

А також долучитися до Fb-сторінки АУВ

ProМусор

ProМусор