Новини

Регіони

У Львові запускають міську станцію компостування органіки

ProМусор

30 Листопада 2018

1166

Trigger

9 листопада виконавчий комітет ЛМР погодив запуск міської станції компостування органіки. Станція компостування органічних відходів у Львові працюватиме поряд із територією майбутнього заводу з переробки відходів, який будуватимуть на вулиці Пластовій, 13.

Як розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, ідею відкрити станцію компостування неодноразово пропонували львівські громадські організації та екоактивісти. За оцінками фахівців, площа зелених насаджень у межах міста становить майже 4,5 тис. га. На одного мешканця припадає близько 54 м кв. міських зелених насаджень. А ще ж є лісопарки навколо Львова. Це – десятки тисяч тонн органічних продуктів у вигляді опалого листя, гілок, трави, квітів – величезний ресурс, який пропадає.

Старе листя та лушпайки

Щоб зрозуміти, як працює станція компостування на практиці, ЛКП «Зелене місто» запропонувало львівським журналістам ознайомитись із роботою такого підприємства в польському місті Познані, де проживають приблизно 500 000 мешканців.

Цю станцію компостування призначено для обробки зелених біодеградованих відходів, які є результатом роздільного збирання, запровадженого на території міста. Саме тут завдяки цьому комплексу відбувається переробка різних органічних відходів.

Як зазначив Вальдемар Вітковський, представник компанії, що здійснює обслуговування виробничого комплексу станції компостування в Познані, там працюють лише сім робітників. Процес компостування має кілька етапів. Матеріал привозять сюди спецмашинами. Спочатку розривають пакети з біовідходами, подрібнюють їх та вилучають сміття, яке не належить до органічних відходів.

Далі розпочинається перший етап – завантаження у величезні герметичні бункери для ферментації. Ферментація триває три тижні та стільки ж – процес активного компостування, тобто збагачення киснем. Після цього чотири тижні відбувається етап дозрівання матеріалу. Згодом готовий матеріал подрібнюють, фасують та спрямовують на продаж у торгові мережі як добриво для садів, городів тощо.

У Львові буде, як в Європі

Як зазначає директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, населення Львова є в півтора разу більшим, аніж у Познані, хоча за територією обидва міста однакові. 30% сміття, яке формується на території Львова, – це харчові та зелені відходи. Після будівництва станції вони не потраплятимуть до змішаних відходів, їх збиратимуть окремо й перетворюватимуть на корисний натуральний компост.

Паралельно, як наголощує Вадим Ноздря, у Львові розвиватимуть систему роздільного збору кухонних відходів від населення, щоб додавати їх до загальної біомаси, яку перероблятиме станція.

Він також зазначає, що вироблений на станції компост можна буде використовувати для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища: не доведеться звідкись возити й купувати родючий шар ґрунту. Це також здешевить і саму рекультивацію. Планують, що запрацює станція компостування у Львові вже в першій половині наступного року.

Leopolis.news

ProМусор

ProМусор