Статті

Громадська діяльність

«Тарілка» – банк їжі у Львові

ProМусор

19 Листопада 2020

1473

Trigger

Що таке «Тарілка»? Це не просто локація – Кульпарківська, 158 у Львові, місце, де потребуюча людина зможе отримати їжу. «Тарілка» – це ідея та люди, які нею захоплені, можливості та рішення, якими користуються в усьому цивілізованому світі.

Це усвідомлення глобального харчового марнотратства і, водночас, всюди актуальної проблеми бідності, яка втілюється у форматі продовольчого банку, який збирає у закладах харчування та супермаркетах Львова продукти, термін придатності яких через кілька днів добігає кінця, та віддає її малозабезпеченим людям.

Згодом, це чистіша країна, в якій третина населення, що живе за межею бідності, зможе покращити якість життя, маючи доступ до безкоштовних харчів. Це “міст” між супермаркетами, магазинами, ресторанами та малозабезпеченими людьми не на комерційних умовах.

Це команда волонтерів, які готові віддати свій час, досвід та ресурси заради доброї місії, результатом якої стане значно чистіше місто без харчових втрат в перспективі. Це близько 15 людей, які координують роботу банку і ще понад сотня волонтерів, які щодня виходять на маршрути із передачі їжі з магазинів в локальні ГО/БФ і згодом допомагатимуть безпосередньо в нашому приміщенні.

Запустити перший продовольчий банк в Україні означає скористатись бажанням локального бізнесу бути екологічно та соціально свідомим, та задовольнити потребу людей у доступній їжі.

Основний механізм дії “Тарілки” – це забір продуктів із мереж супермаркетів (тих позицій, термін придатності яких добігає кінця), їх сортування у приміщенні, формування продуктових наборів для відвідувачів – малозабезпечених мешканців, котрі не мають змоги прохарчуватись самі.

Продукти, які зазвичай потрапляють на сміттєзвалища у великих обсягах, стають доступними для тих людей, які через різні життєві обставини не в змозі прогодувати себе.

Наші завдання

  1. Ми покращуємо рівень життя мешканців міста!

Для людей, котрі не в змозі прогодувати себе, стануть доступними продукти харчування із маркетів Львова.

  1. Ми зменшуємо кількість харчових відходів!

Всі мережі супермаркетів які вже долучились (Ашан, Близенько, Рукавичка) та мережі, які залучатимуться, замість того, аби списувати і викидати продукти на смітник, коли термін придатності у них наближається до завершення, віддаватимуть їх “Тарілці” для сортування і видачі продуктових наборів малозабезпеченим та безхатькам.

  1. Ми облаштовуємо простір банку їжі “Тарілка” ремонтом, всіма необхідними приладами та інвентарем, щоб у цьому приміщенні волонтери могли опрацьовувати дійсно великі кількості продуктів щодня, аби вони потрапляли в руки малозабезпеченим мешканцям, хто вимушено економить кошти на прожиття і голодує, та тим, хто взагалі не має дому і умов для забезпечення базових потреб.

Команда проекту

  1. Керівник та співзасновник ГО “Тарілка” – Іван Павліш
  2. SMM менеджерка – Христя Павліш (Бахурська)
  3. Керівниця напрямку волонтерів – Романа Доман
  4. Керівниця напрямку Фандрейзинг – Софія Данилиха
  5. Керівниця напрямку стратегічного розвитку – Настя Слюсаренко
  6. Очільник напрямку “ОБО – Об’єднання благодійних організацій” – Тарас Шумський
  7. Очільниця напрямку “Green Company” – Килина Курочка