Статті

Види відходів

Роль біомаси та відходів у енергопостачанні

ProМусор

13 Січня 2021

1096

Trigger

Джордж Бредлі пояснює доцільність переходу до використання більш чистих, відновлювальних форм енергії шляхом спалювання у якості палива органічних речовин, також відомих як біомаса, яка часто береться з відходів. Таким чином, змінюється співвідношення у використанні різних видів джерел енергії у загальному енергоміксі, що обумовлює довгострокову роль біомаси у якості палива…
Багато електростанцій по всьому світу перейшли до використання пресованих деревних гранул в якості відновлювального джерела енергії, що зі свого боку допомагає зменшити рівень викидів вуглекислого газу. Наприклад, 37% електроенергії за 2019 рік у Великобританії було вироблено відновлювальними джерелами, а 35% – викопним паливом.

Більшості одразу ж спадають на думку деревні гранули, коли вони чують слово «біомаса», але насправді це може означати будь що рослинного або тваринного походження. Під біомасою частіше розуміється матеріал, який може вважатися відходами або побічним продуктом, аніж вироблений матеріал, такий як деревна гранула. Біомаса може включати шкаралупу кокосу, фісташок, волоських горіхів, оливкову макуху, багасу (макуха цукрової тростини), лушпиння вівса (залишок після вилучення вівсяних зерен) або паливо, яке отримується шляхом переробки відходів, наприклад, тверде відновлене паливо та паливо з переробленого сміття.

Біомаса також присутня в багатьох видах палива в різних концентраціях. Більше за все біомаси міститься в біопаливі, але вона також є компонентом твердого відновленого палива та інших видів палива з відходів. Субсидії на вироблення енергії рахуються на основі вмісту енергії біомаси у паливі, оскільки вона вважається відновлювальним джерелом енергії.

Чим біопаливо відрізняється від біомаси?

Ця термінологія часто може заплутати, але біомаса – це просто компонент біопалива. Оскільки біопаливо є терміном, який застосовується в міжнародних галузевих стандартах, його частіше використовують професіонали.

З чого зроблені біопаливні гранули?

Оскільки біопаливні гранули є найбільшим світовим джерелом з біомаси, вони мають широкий спектр застосувань. Сировина, з якої вони зроблені, може варіюватися від деревини твердих і м’яких порід до сільськогосподарських відходів, таких як овес, лушпиння горіхів і соняшника, оливкова макуха та солома.

Як визначити вміст біомаси в паливі?

Цікаво, що не існує жодних стандартів визначення рівня вмісту біомаси в паливі, оскільки загальновизнано, що біопаливо у своїй найбільш вивіреній формі – це 100% біомаса. Однак, є стандарт визначення вмісту біомаси у твердому відновленому паливі, який включає такі методи аналізу, як вибіркове розчинення (метод мокрої хімії) та ручне сортування.

Перший метод з двох названих більш широко використовується в цій індустрії завдяки його відносній точності та фінансовій прийнятності. Однак, управління газовим та електроенергетичним ринками (Office of Gas and Electricity Markets, OFGEM) заохочує використання методу ручного сортування на своєму веб-сайті в якості альтернативного методу визначення вмісту біомаси.

Звідки беруться стандарти визначення вмісту біомаси?

Стандарти визначаються технічними комітетами, які працюють від імені Міжнародної Організації Стандартів (International Standards Organization, ISO).

Що вважається найкращим біопаливом?

Визначення найкращого біопалива є досить суб’єктивним та залежить від його застосування. Кожен вид матиме характеристики палива, що містять детальну інформацію про його прийнятні/ідеальні властивості, які визначатимуться аналізом репрезентативної вибірки. Аналіз є також важливим для моніторингу та розуміння, чи є у паливі щось, що може пошкоджувати обладнання або негативно впливати на результуючі характеристики, наприклад, зола та викиди, які можуть забруднювати навколишнє середовище.

Який зв'язок між біомасою та сингазом?

Для того, щоб перероблювати біопаливо на тепло та/або енергію, використовуються різноманітні технології, наприклад, безпосереднє спалювання або газифікація. Коли застосовується технологія газифікації, цей процес генерує сингаз, що є скороченою назвою синтетичного газу. Серед переваг спалювання сингазу замість самого біопалива можна виділити те, що при цьому в атмосферу викидається менше частинок.

ProМусор

ProМусор